SATL:n liiketoimintajohtaja Juha Seppälä korostaa avointa ja aktiivista asennetta tulevaisuuden onnistumisten edellytyksenä.

SATL siirtyy kansainväliselle tiekartalle

Marraskuussa ensi kertaa Helsingissä järjestettävä jälkimarkkinoinnin asiantuntijatapahtuma Aftersales Summit tähtää suoraan kansainvälisen kehityksen ytimeen – ja tämä näkyy myös kovan luokan puhujissa.

Aivan puun takaa ei tämäkään idea tullut, sillä ajatusta uudesta jälkimarkkinointiin keskittyvästä tapahtumasta oli pyöritelty SATL:n neuvottelupöydällä muutamankin kerran. Aftersales Summitin toteuttamisesta keskusteltiin heti alusta lähtien myös kansainvälisen autoinsinöörijärjestö FISITA:n kanssa. Liiton nykyinen liiketoimintajohtaja Juha Seppälä ja hallituksen puheenjohtaja Kari Kaihonen käynnistivät hyvän idean konkreettisen toteutuksen.

- Tavoitteena on saada Suomelle merkittävämpää sijaa kansainvälisen kattojärjestömme, FISITA:n, sisällä. Luontevasti tämä tapahtuu ottamalla aktiivisempaa roolia jälkimarkkinoinnin kehityksen asiantuntijuuden kautta, Seppälä taustoittaa.

- Ydinkohderyhmää ovat siis autokorjaamoilla työskentelevät johto-, päällikkö- ja asiantuntijatason henkilöt, sekä tietenkin opetuspuoli.

Tarkoituksella tai tahattomasti, Seppälä nostaa usein esille tulevaisuuden osaamisen, sekä kouluttamisen että opiskelijoiden työllistymisen näkökulmista. Tapahtuma on yksi keino synnyttää dialogia alalle valmistuvien opiskelijoiden ja heistä kiinnostuneiden rekrytoijien välille sekä tätä kautta päästä konkreettisesti kiinni alan tulevaisuuden kehittämiseen. Kotimaisen osaamisen pitää olla myös myynti- ja vientivaltti.

- Maailma muuttuu. Alalla pitää päästä eroon on kokeiltu, ei toiminut -asenteesta. Emme elä enää aikaa, jossa voimme pakottaa asiakkaita vanhaan muottiin, että auto tuodaan huoltoon klo 8 ja noudetaan klo 16. Emme voi enää itse määrittää asiakkaita sopimaan omaan malliimme, vaan meidän täytyy kehittää tuotteitamme sopimaan tulevaisuuden palveluodotuksiin. Ja tätä pidän suurena mahdollisuutena.

Tapahtuma osa suurempaa visiota

Aikoinaan SATL järjesti Huolto- ja korjaamopäällikköpäiviä muun muassa risteilyjen muodossa. Tuolloin 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa niillä olikin paikkansa. Nykyään joka toinen vuosi järjestetään Autokorjaamomessut, jotka saavat rinnalleen siis selvästi kansainvälisemmän konseptin. Voimmeko päätellä, että tällainen jättisatsaus on osa suurempaa visiota?

- Kyllä. Ja tapahtumat myös tukevat toisiaan, näin ollen joka toinen vuosi ne järjestetään yhtä aikaa. Aftersales Summitista tulee kuitenkin jokavuotinen tapahtuma, Seppälä avaa.

- Fisitan maailmankongressin tuomista Suomeen en vielä uskalla luvata, mutta tien avaamista sitä kohti kyllä.

On selvää, että Autokorjaamomessutkin saavat vetoapuna raikasta päivitystä. SATL:n aloittama perusteellinen markkinoinnin strategiatyö läpivalaisee kaiken tekemisen. Markkinan nälkäinen muutostila ei odota, vaan pakottaa toimijat reaktiivisen asenteen omaksumiseen.

- Mutta autoalan murroksen sijaan puhuisin kiihtyvästä kehitystilasta. Ei siis tule ”uutta huomista”, vaan ainoa pysyvä tekijä on muutos. Sen voi joko hyväksyä, tai jäädä kelkasta.

Jälkimarkkinoinnin toimijoilla ratkaisun hetket

Seppälä nostaa Aftersales Summitin päivänpolttavaksi aiheeksi kansainvälisen muutoksen näkökulman. Hän peräänkuuluttaa valpasta asennetta ja palvelumuotoilua.

- Tekniikka ja osien toimitus muuttuu jo nyt, ja aina palvelullisempaan suuntaan. Aftersales Summit skannaa koko ajoneuvotekniikan kehitystä nimenomaan autokorjaamojen ja jälkimarkkinoiden näkökulmista.

Myös sähköautot ja autonomia nousevat voimallisesti esille niin kansainvälisissä puheenvuoroissa kuin kotimaisessa tapahtumasisällössä.

- Suomessa odotetaan liikaa ja toimitaan liian vähän. Puheessa kuulee ”sitten kun” autonomiset autot tulevat. Mutta autonomia on jo olemassa ja liikenteessä! Meidän pitää miettiä juuri nyt siihen liittyvää tekniikkaa, palveluja ja tuotteistusta. Nostaisin esille myös sähköautot, joiden määrä on vuodesta 2012 tuplaantunut Suomessa vuosittain, Seppälä innostuu.

- Pitää tuottaa uudentyyppisiä palvelumalleja, ottaen tulevaisuuden toimijat huomioon. Jo nyt moni jättää oman auton ostamatta, luottaen erilaisiin leasing- ja yhteisöpalveluihin. Kuinka korjaamo palvelee tällaista asiakasta? Siirtyminen yksilölliseen palvelukulttuuriin pakottaa tarkastelemaan asiakasrajapinnan konsepteja. Jotkut lähtevät muutokseen mukaan, toiset eivät. Niin tai näin, päätöksen hetki on nyt.

Joko olet varmistanut paikkasi vuoden tärkeimmässä jälkimarkkinoinnin asiantuntijatapahtumassa? Tutustu kumppanuuspaketteihimme tai ilmoittaudu mukaanMuista hyödyntää jäsenalennukset ja early bird -tarjous, joka on voimassa elokuun loppuun saakka!

Lue lisää:

Autoalan jälkimarkkinoinnissa todellista potentiaalia jo ennen digtaalista murrosta

Aftersales Summit avaa jälkimarkkinoiden tulevaisuutta